J-Fall 2016 Speaker Pieter van Dorst – GraphQL, het nieuwe REST

In this video

Hoe zorg je ervoor dat je met één rest API kunt voldoen aan de databehoeften van verschillende applicaties zonder óf een wirwar van endpoints te creëren óf iedere applicatie talloze calls te laten doen? En hoe ga je binnen je API om met de constant veranderende databehoeften van frontend applicaties van vandaag de dag? Het antwoord van Facebook op deze vragen is GraphQL. Een querytaal die er voor zorgt dat het niet langer enkel de API is die bepaald welke data een client op kan vragen maar die deze verantwoordelijkheid deels bij de client zelf legt. De API geeft aan welke data er beschikbaar is en de client geeft zelf aan welke data hij hieruit nodig heeft met behulp van een eenvoudige query. Tijdens deze sessie laat ik zien wat GraphQL is en vergelijk ik het met REST om van beide concepten de voor en nadelen tegenover elkaar te zetten. Ook zal ik het kort hebben over GraphQL en security en de tools die het leven van een GraphQL ontwikkelaar makkelijk maken.

Bio van Pieter van Dorst

Java ontwikkelaar sinds 2006 met een groeiende passie voor frontend ontwikkeling. Ik ben nu ongeveer een jaar actief bij ING waar ik bouw aan Angular frontend applicaties en java API’s die onderdeel uitmaken van internetbankieren binnen ING. Ik heb buiten mijn werk om altijd wel een of meerdere hobbyprojectjes lopen waarin ik probeer de nieuwste, interessantste en gaafste tools en technieken te gebruiken.

(Visited 60 times, 1 visits today)

You might be interested in